top of page
& bewoners
NRE-terrein
Het NRE-terrein, de oude gasfabriek in het centrum van Eindhoven waar Scheepers&Renee bijna 10 jaar geleden is begonnen. Daar startte zij, samen met collega's, ontwerperscollectief NUL ZES. Toen nog als tijdelijke gebruikers en inmiddels een vaste baken op het terrein. Toen nog alleen als onze werkplek, nu ook als thuishaven
in een van de CPO projecten.
Een onorthodoxe ontwikkeling kunnen we wel stellen, er is namelijk geen projectontwikkelaar aan te pas gekomen. Eindgebruikers met een droom dienden een plan in en werden geselecteerd. Vanaf de start dachten ze samen in ontwerpsessies na over hun ideale buurt. Dat heeft geleid tot een aantal spelregels, waar we ons allemaal aan hebben geconformeerd. Zo wilden we dat niemand een achtertuin maakte met een schutting, auto’s ín of onder de gebouwen werden geparkeerd en wilden we geen traditionele straten met stoepranden. Privé en publiek mocht lekker in elkaar overlopen en er mocht dicht bij elkaar worden gewerkt en gewoond.
foto: Bas Gijselhart
Daardoor werd het een rauw, open terrein. Het domein van spelende kinderen en borrelende buurtgenoten. Waar jazzmuziek klinkt en altijd wel ergens aan gebouwd wordt. Waar buurtkippen rondscharrelen, kinderen hutten tegen onze gevel bouwen. Waar we op ouderjaarsdag oliebollen bakken en verkopen via onze eigen buurtradio. Waar pal naast onze woning oldtimers worden omgebouwd tot elektrische auto’s.
Een gebiedsontwikkeling waar geen enkele projectontwikkelaar aan te pas is gekomen.
Bewoners en ondernemers met een droom bedachten samen in ontwerpsessies de spelregels voor het terrein.
NUL ZES heeft als gebruiker van het eerste uur een belangrijke rol gespeeld als kwartiermaker van het terrein. Organiseerde talloze evenementen en activiteiten en ontwikkelde de NRE identiteit, op basis van de verhalen van NRE’ers die werden opgehaald door Scheepers&Renee. Ze namen het initiatief om een buurtvereniging op te richten, werken veel samen met andere ondernemers op het terrein en de sleutel van hun gebouw beland regelmatig in handen van een van hun buren. Scheepers&Renee deed sociaal onderzoek, bracht welkomstpakketten rond naar nieuwe bewoners die na jarenlang verbouwen eindelijk hun intrek deden en testte live uit hoe je aan community building doet.
“Hier zijn de kinderen de baas op straat, scharrelen de kippen onder je terrastafel door en worden oldtimers omgebouwd tot elektrische auto's.”
- Ondernemer op het terrein
“Het moet niet zo zijn dat we allemaal alleen in ons eigen gebouwtje zitten dat met een hekje wordt afgebakend maar het moet een beetje een open gebied worden waar het openbare en privéterrein in elkaar overloopt. Geen echte straten maar meer een terrein.”
- Bewoner in 2014, aan het begin van de ontwikkeling
foto's: Marie-Louise Nijsing & Nick Bookelaar
binnentuin van CPO project Ambachtsdorp (9 huishoudens)
bottom of page