top of page
Peaceful_update.jpg

renders: Proloog

kleur-2.gif
pijl.gif

& MWPO, van Wijnen, van Tuijn Stedebouw, Werkstatt, BOOM Landscape, Antea

De Fellingen

Aan de zuidkant van Leeuwarden ligt de wijk Middelsee. De naam zegt het al, op deze polder stond je in een ver verleden midden in een oude zeearm die langs Leeuwarden liep. 
 
Het is er nat en de grond bestaat deels uit zware klei. Niet ideaal om op te bouwen. Maar daarmee ook een unieke kans voor een landschap om in te wonen met een bijzondere identiteit. Waar normaliter de boel opgehoogd zou worden met 25.000 vrachtwagens zand, om daar vervolgens een nieuw leven op te stichten, doken wij de geschiedenisboeken in en lieten we ons inspireren door de oude terpdorpen die hier ooit lagen. Door het graven van brede sloten die bijna tot de achtertuin reiken hogen we de buurt op met gebiedseigen grond. Die grond zit namelijk nog vol met inheemze zaden, schimmels en bacteriën uit het verleden.

Moeders opgelet! Want de wasmachine zal hier wellicht wat vaker moeten draaien in verband met modderige kleding.

De consequentie? Een uniek watterrijk speellandschap vol beestjes. Waar je soms je laarzen aan zal moeten trekken en het niet zo netjes aangelegd zal zijn als we gewend zijn in een nieuwbouwwijk. Waar alles de tijd nodig heeft en krijgt om te groeien, maar waar de planten en dieren horen bij het verleden van de plek. Met een mysterieus kleibos in het hart van de wijk. Niet met aangelegde paden, gras en speeltoestellen, maar met omgevallen bomen, en een rommelig deugnietpad dat het bos doorkruist. Alleen voor de echte avonturiers die er met een crossfiets overheen durven te scheuren.

De landschappen die straks De Fellingen kenmerken zijn tegenwoordig zeldzaam, maar o zo leerzaam en vermakelijk. Zeker voor de generatie die de wereld vooral leert kennen vanaf het scherm van telefoons en tablets. 

Follow the path.jpg

De wijk is daarom niet voor iedereen, maar des te meer voor degene die er voor kiest. De nuchtere noorderling met een duurzame droom. Hij speelt in op de behoefte om te wonen in de rust en vrijheid van het land maar ook met de gemakken en de dynamiek van de stad. De Fellingen biedt het beste van twee werelden aan maarliefst 224 verschillende soorten huishoudens. Gesitueerd rondom erfjes van een zorgvuldig uitgekozen schaal en waar bewoners de regie hebben over de inrichting en het onderhoud. 

Hier kun je trots zijn op je woning en woon je altijd in of aan het groen, of je nou veel of weinig te besteden hebt. Ook de sociale huur staat namelijk op de fijnste plekken in het plan. Er zijn geen achterafhoeken en onderscheid tussen de verschillende woonmilieus is er simpelweg niet.

20230928 isometrie totaal tekstloos.png

Scheepers&Renee dacht zorgvuldig na over hoe je een gemeenschap bouwt die werkt. Waar je elkaar spontaan of gepland tegenkomt, wat je deelt en wat niet en hoe je dat met elkaar organiseert. Hiervoor moeten traditionele indelingen in eigendom en gedachten over beheer losgelaten worden. Een duidelijk gestructureerde bewonersorganisatie met rollen en verantwoordelijkheden moet worden uitgerold, en dat proces vraagt goede begeleiding. Dat zal niet altijd makkelijk zijn... Deze gedurfde nieuwe strategie vraagt commitment en lef van alle betrokkenen. Maar met een gezamenlijk doel; een buurt waar samenleven als vanzelfsprekend voelt.

bottom of page