top of page

& Nieuw Cultureel Initiatief

De ophaaldienst van
Valkenswaardse
wensen

Het burgerinitiatief BIMKV (Burger Intiatief Muziek Kiosk Valkenswaard) was voornemens een muziekkiosk te realiseren in hartje Valkenswaard, op de Markt. De provincie steunde het plan een aantal jaren geleden met een flinke subsidie. Er kwam veel weerstand op het voorstel (de meeste Valkeswaardenaren niet onbekend). Er werd veel over geschreven in de krant en op Facebook barstten de discussies los. Het plan strandde uiteindelijk in de gemeenteraad. Critici vonden onder andere onvoldoende betrokken te zijn in de planontwikkeling. Er werd bemiddeld tussen voor- en tegenstanders en een nieuwe vereniging van beiden ‘kampen’ (Nieuw Cultureel Initiatief) besloot het idee nieuw leven in te blazen. Niet door het ontwerp aan te passen, maar door de inwoners van Valkenswaard te vragen waar zij behoefte aan hebben.

foto's: About.today

Daarin schoten we te hulp. Met de ‘ophaaldienst van Valkenswaardse wensen’ trokken we tussen 20 november en 7 december op onze fiets door Valkenswaard. In korte persoonlijke gesprekjes probeerde de dienst te achterhalen wat een nieuwe plek of een nieuw object zou kunnen komen brengen, en aan welke eigenschappen en voorwaarden het zou moeten voldoen. 

“Mensen weten vaak best wat ze leuk vinden, maar weten vaak niet hoe ze het initiatief moeten nemen.
Ze hebben zo'n vragen-gesprekje als dit nodig om erachter te komen,
en iemand die het vervolgens organiseert of aanzwengelt."

-  Ondervraagde

pijl.gif
“Wij zijn oud en stemmen voor een kiosk, maar dit meisje hier wil geen kiosk en wij zijn er over drie jaar niet meer. Haar stem telt vinden wij! Bij nader inzien is het belachelijk dat wij voor een kiosk gaan.” (en ze vragen me hun wensen in te trekken)

- 3 oudere dames in een koffiebar

De 326 wensen werden op postkaarten geschreven en onderverdeeld in postcodegebieden en leeftijdscategorieën om de afspiegeling te kunnen toetsen en de resultaten te kunnen wegen. Daarna ging het postsorteercentrum van de dienst druk in de weer om alle wensen met zorg te sorteren, categoriseren en analyseren.

Het resultaat ervan werd op een speciaal opgerichte website voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Daarnaast werd het overhandigd aan het nieuwe burgerinitiatief en gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op basis van de uitkomsten wordt gewerkt aan een nieuw voorstel.

Scherm­afbeelding 2024-02-02 om 14.47.49.png
“Ik zit steeds vaker thuis. Beetje appen. Kroegen zijn duur. Op date gaan is duur. Ik woon nog bij m'n ouders. Pfff. Ik wil best weg maar het is veel te duur.”

- Jongere, 18 jaar

“Een gezellige knusse plek om huiswerk te maken met goeie wifi en lekkere koffie. En een lekkere rustige vibe. Een plek waar je zonder van tevoren iets af te spreken andere scholieren tegenkomt.”

- scholieren

“Het moet van en
voor iedereen zijn, niet alleen voor verenigingen of culturele instanties.”

- ondervraagde

bottom of page