top of page
kleur-1.gif
IMG_20190123_121028 recht en auto tone e
pijl.gif

Naast diepte-interviews met tien usual en vijf unusual suspects, van de directeur van de bibliotheek en de beheerder van de Witte Dame tot de vaste stamgast van het park, gebruikten we interventies als onderzoeksmethode. 152 park-verlangens dienden als openingszin voor een gesprekje met toevallige passanten over hun gewenste parkbeleving. Door twee gaten in een bord konden mensen een denkbeeldig kijkje nemen in het toekomstige park. En tijdens een sjoel- en pingpongavond in het lokale jongerencentrum konden bezoekers strijden voor hun parkvisie.

& Gemeente Eindhoven

Belevingsvisie
Victoriapark

kleur-2.gif

Midden in het centrum van Eindhoven, tussen de Mathildelaan, de Emmasingel, de Willemstraat en de Vonderweg, wordt een stuk stad omgevormd tot park. De rivier de Gender, die nu nog onder het gebied doorstroomt, wordt boven gehaald en staat centraal in de plannen. Om te onderzoeken hoe het Victoriapark er verder uit zou moeten zien volgens stad- en buurtbewoners, trokken Scheepers&Renee en Alissa van Asseldonk letterlijk het toekomstige park in. We deden een beroep op de verbeelding van potentiële gebruikers: “Het park is af. Jij stapt ‘s ochtends je voordeur uit en het regent het pijpenstelen. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, en wat zou er dan in het park te doen zijn?” Kortom; “Hoe wil jij het park in 2030 beleven?”

De seizoenen merk je in

de stad eigenlijk alleen

aan de etalages van de bijenkorf. Het zou mooi

zijn als je hier straks de seizoenen kunt ervaren.

kleur-1.gif
kleur-1.gif

De interventies en gesprekken maakten belevingen en behoeftes inzichtelijk. En we kregen een verrassende gebruikersgroep in het vizier die eerder niet in beeld was: de vele omwonenden van het park die dankzij hun uitzicht ook onder de gebruikers van het park vallen. Zij beschreven levendig wat ze graag willen zien, horen en ervaren: ‘’Vanaf ooghoogte zie ik bos en begroeiing, maar van boven zie ik juist een heldere structuur van paden.’’ Ook opvallend: veel mensen verbeeldden zich het Victoriapark in taferelen vol met andere mensen: ‘’het zijn de mensen die een plek levendig en bruisend maken.’’

Het project creëerde momentum voor de komst en ontwikkeling van deze openbare oase midden in de stad. De ideeën, toekomstvisies en dagelijkse behoeftes van buurt- en stadsbewoners werden langs tijdsdiagrammen en bezoekersaantallen gelegd om de uitdagingen en mogelijkheden van het parkontwerp in kaart te brengen. Zo leverde het directe input op voor de tekentafel: tastbare ideeën en kansen voor het toekomstige Victoriapark.

“Ik wil Renee Scheepers en Alissa van Asseldonk bedanken voor hun positieve vibe bij het ondersteunen van de gemeente. Op inspirerende en laag-drempelige wijze gingen ze de dialoog met de stad aan
om het sentiment en de dromen
te vangen.”

- Maurice Delil Sr. Projectmanager gebiedsontwikkeling Emmasingelkwadrant Gemeente Eindhoven

bottom of page