& Being Development

Amsterdamse trots

Wat maakt een Amsterdammer trots? We doorkruisten de stad om ‘the triple X’ op alle schaalniveau’s vast te leggen. Een mooie aanleiding voor het gesprek met bewoners en bezoekers over Amsterdamse trots. 

 

Het Andreaskruis dankt zijn naam aan de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis zou zijn gekruisigd. Het schuine kruis zou in de Germaanse symboliek een goddelijke kracht verbeelden en werd gebruikt als bescherming tegen het kwade. Tegenwoordig waarschuwt het kruis ons als gevaarsymbool nog steeds voor bijvoorbeeld schadelijke stoffen of wanneer we op moeten passen voor een spoorwegovergang. 

 

Met z’n drieën onder elkaar vormen ze de kern van het Amsterdamse stadswapen. De drie kruizen staan symbool voor heldhaftigheid, vastberadenheid, en barmhartigheid. Ze vertalen de trots van Amsterdam en zijn een breed gedragen symbool. Het drietal is overal terug te vinden, op grote en kleine schaal, van hectometer tot nanometer. Allemaal met een eigen betekenis en een eigen verhaal.

foto: Jan Verdijk

“Elke ochtend fiets ik breed glimlachend door de binnenstad en inspecteer ik monumentale panden om te voorkomen dat ze worden aangetast.”

- bouwinspecteur

“Doe mij nog maar zo’n lekker Amsterdammertje.”

- voorbijganger Amsterdam Centrum

“Ik hang als het even kan de vlaggen buiten. Import, de mensen van buiten, doen niet mee met die trots.”

- postbode Amsterdam Noord

“Als ik op m’n fiets door de stad rij en zie waar we allemaal aan meewerken, dan ben ik echt trots.”

- werknemer Gemeente Amsterdam

“Ik reis de hele wereld over, maar Amsterdam blijft m’n thuis, mijn ruggengraat.”

- voorbijganger Haarlemmerstraat

“Godskolere toeristen overal. Ik ben in deze straat geboren en getogen.”

- bewoner Jordaan