top of page
JAN_6823.jpg
kleur-1.gif

foto’s: Jan Verdijk

pijl.gif

We vroegen het de kinderen van groep zes van een basisschool in de Volewijck in Amsterdam Noord. Being Development, een ambitieus bedrijf dat duurzaam vastgoed ontwikkelt, was benieuwd naar de gedachtes van de nieuwe generatie. Want hoe ga je als ontwikkelaar om met de dringende vraag om op korte termijn heel veel nieuwe woningen te bouwen en zorg je er tegelijkertijd voor dat het sentiment en (kleinschalig) karakter van de bestaande omgeving overeind blijft? Hoe maak je een plek waar nieuwelingen zich thuis gaan voelen en oude generaties zich thuis blijven voelen?


Bas van Dam (mede-oprichter Being Development) vertelde de kinderen uitgebreid wat project-ontwikkeling betekent. Waarom worden we omsingeld door hijskranen? Wat betekent dit voor mijn stad, mijn wijk, mijn straat en mijn huis? We vroegen de kinderen naar hun wensen en dromen. Wat als alles mogelijk zou zijn? Wat als jij de baas bent over je eigen buurt? Zijn er ook dingen die je niet leuk vindt aan je buurt? Waar word je blij van? Wat wil je later worden en wat voor huis en omgeving zou daarbij passen?

kleur-1.gif

& Being Development

Sociaal onderzoek
Noord in de steigers

Amsterdam Noord ontwikkelt zich in rap tempo. Voormalige industriegebieden worden getransformeerd tot nieuwe creatieve hotspots. De woonblokken die vanaf de rand van het IJ de grond uit schieten trekken steeds dichter naar de tuindorpen. Voor een kind dat in Noord opgroeit vormt de hijskraan een doodnormaal onderdeel van het uitzicht. Er wordt een stad gebouwd voor de toekomst, voor huidige en nieuwe generaties. Maar, wat vindt deze nieuwe generatie? Hoe zien zij de stad van de toekomst?

Hoe blijven kinderen zich thuis voelen als hun huis door hijskranen
wordt omsingeld?
kleur-2.gif
New Doc 2019-10-18 10.33.42_1 kopie.jpg

De kinderen namen ons mee in hun verhalen, hun fantasieën en hun angsten. We werden meegenomen op ontdekkingstocht in de droomwerelden van 30 kinderen. Mini-Noorderlingen, bomvol waardevolle ideeën over wonen in de toekomst. De ideeën hebben geleid tot ontwerpkeuzes voor een nog te ontwikkelen stukje Noord. Daardoor werd niet alleen symbolisch, maar ook letterlijk, de verbinding gelegd met de wijk.

DSC_0054.jpg
bottom of page