top of page
JAN_3321.jpg

De kern van het probleem bleek in het dagelijkse gebruik te zitten. De belangrijkste functie van de gang - bedoeld als doorgaande verkeersroute - bleek wachten te zijn - langere of kortere tijd verblijven. We kregen op sommige zitplaatsen soms onbedoeld persoonlijke verhalen mee en onze aanname dat de Intensive Care ook in de nacht een hectische drukke afdeling zou zijn bleek niet te kloppen. ‘s Nachts slaapt het ziekenhuis, óók de IC.

pijl.gif

& Jeroen Bosch Ziekenhuis

kleur-2.gif

Verbetering belevingskwaliteit IC

Uit het patiënttevredenheidsonderzoek bleek dat de lange gang van de Intensive Care afdeling zowel door patiënten als bezoekers als kil en eindeloos werd ervaren. Het ziekenhuis vroeg ons om een kunstwerk als oplossing. We gingen eerst op zoek naar de oorzaak van deze nare ervaring.


We verbleven een aantal dagen en nachten op de afdeling. We draaiden mee met de verpleging en brachten (in doktersjas) een nacht door naast de nachtbewaking. We hesen onszelf in een patiëntenhemd, lieten eten bezorgen door de maaltijddienst en sliepen op een van de bewakingskamers. We spraken met familie en naasten. We documenteerde alles wat we zagen, roken, voelden. Alles speelt mee in deze ruimte; hoe het licht binnenkomt, hoe je wacht in een gang, en natuurlijk het precaire verhaal wat je met je meedraagt als je op zo’n afdeling moet zijn. We legden elementen bloot die anders zouden blijven sluimeren.

“Een fijne omgeving heeft zijn weerslag op het genezingsproces: patiënten herstellen doorgaans beter. Een muziekje, een bepaalde geur: kleine dingen kunnen er al voor zorgen dat bezoekers en patiënten zich wat meer ontspannen.”
kleur-2.gif

- Wim Rozendaal
Anesthesioloog / intensivist Intensive Care

JBZ_26.jpg

We presenteerden een totaalplan om de beleving van de gang te verbeteren, uitgewerkt tot in het kleinste detail. Het meubilair, het licht, het geluid, de wachtruimtes, de kleuren, de kunst; het ging allemaal op de schop. De boeken op de schappen, de verstopte briefjes in de lades, de stoffen, de prints en de kleuren, ze werden met militaire precisie geselecteerd. Om dit voor elkaar te krijgen zochten we de samenwerking op met andere ontwerpers en bedrijven. Dit alles om te kunnen voldoen aan de behoeftes en wensen van iedereen die gebruik maakt van de enorme gang, die als ader door de IC stroomt.

“De keuze voor Renee was eigenlijk heel logisch, haar pitch maakte indruk: ze doet altijd uitgebreid onderzoek voordat ze aan een oplossing gaat werken. Dat past goed bij onze aanpak hier op de IC.”

- Jo van Bussel
unithoofd Intensive Care afdeling

kleur-1.gif
bottom of page