top of page
Aan het eind van de dag werden de deelnemers aan de tand gevoeld over hun waterkennis door een waterquiz. En wat bleek? Zonder dat ze het door hadden bleken ze die dag geleerd te hebben over de invloed die ze zelf hebben op het watersysteem, waar de waterschapsbelasting aan wordt besteed, en vond niemand het nog bezwaarlijk daar een bijdrage aan te doen.
Door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben we deze ervaring kosteloos aan bewoners kunnen aanbieden. De scootmobielsafari is een van de spin-offs uit het meerjarig onderzoek ‘Stroompunt’ en doorontwikkelt tot een nieuw gespreksmodel voor Waterschap de Dommel om op een andere manier in contact te komen met bewoners.
& Waterschap de Dommel
de Scootmobiel
Watersafari
Over een periode van twee jaar verschijnen Scheepers&Renee en Alissa van Asseldonk regelmatig in de wijk Geestenberg in Eindhoven om op allerlei manieren met mensen in gesprek te gaan over waterbewustzijn. We treffen tijdens deze onderzoeksperiode regelmatig buurtbewoners op scootmobiels. De meesten van hen zijn nog nooit in het prachtige omliggende natuurgebied geweest. Sommigen geven zelfs toe voornamelijk tussen hun huis en de supermarkt te bewegen, en hooguit een keer te stoppen in een nabij gelegen parkje. Tijd om op avontuur te gaan!
We ontwikkelen een scootmobielsafari. Speciaal voor buurtbewoners van Geestenberg met een scootmobiel. Zo kunnen ook mensen die wat minder mobiel zijn genieten van de natuur en de omgeving. Een enthousiaste safarigids van Waterschap de Dommel (ook per scootmobiel) vertelt al rijdend verrassende anekdotes en verhalen over de natuur. Zo leren we hoe vissen tegen de stroming in kunnen zwemmen en hoe we kunnen voorkomen dat de boel overstroomt in de wijk. De werkzaamheden van een waterschap worden binnen het eigen leefgebied tastbaar gemaakt.
We leren waarom vissen steeds vrouwelijker worden en waarom de waterzuivering het extra zwaar heeft op 1 januari.
bottom of page