top of page
IMG_20201015_115110 kopiëren.jpg

& Maasstad Ziekenhuis Rotterdam

kleur-2.gif

Verkenning naar wachten 

De traditionele ziekenhuiswachtkamer heeft zijn beste tijd wel gehad. Want waarom ziet elke wachtruimte er vrijwel identiek uit, terwijl geen patiënt of bezoeker hetzelfde is? Hoog tijd dat deze ‘tussen-de-bedrijven-door-ruimtes’ een nieuwe rol gaan spelen tijdens een ziekenhuisbezoek. Plekken waar patiënten niet wachten, maar werken aan herstel, zich voorbereiden op een behandeling, of nadenken over nieuwe leefstijlgewoontes. 

We keken naar waar en hoe mensen in het ziekenhuis wachten en wat dat betekent voor hun gemoedstoestand. Met open vizier gingen we op zoek naar verwachtingen en wensen van wachtende mensen. Tijdens die zoektocht naar een radicaal andere benadering van wachten kwamen inzichten op tafel die ons zelfs al een inkijkje geven in het ziekenhuis - en de arts -  van de toekomst.

“Toen het over de ziekenhuisopname van mijn dochter ging had ik ineens wél behoefte aan geruststelling en comfort. ”

- wachtende bezoeker

pijl.gif
IMG_3308.JPG
O7DD791.jpg
kleur-1.gif

Na slapen en eten is wachten de derde grote tijdsbesteding in ons leven. Dat was al zo in de late Middeleeuwen, en dat zal niet direct veranderen. Toch zijn er in ziekenhuizen zowel architectonisch als procesmatig best wat verbeterpuntjes. Onze eerste verkenning resulteerde in vier toekomstscenario’s. De vier geschetste toekomstscenario’s zullen in een volgende stap verder verkend worden met zorgprofessionals.

1. Wachten is verleden tijd

 

In het hyperefficientintelligent ziekenhuis van morgen word je thuis opgepiept: het ziekenhuis kent je reistijd en bij binnenkomst kun je rechtstreeks door naar de behandelkamer. 

2. Gezond
vervelen

 

Vervelen is gezond, maar we vinden het knap lastig. Het ziekenhuis van de toekomst biedt rust en helpt mensen zich te vervelen: er is geen wifi en digitale schermen worden zoveel mogelijk gemeden.

3. Ongedwongen gezonder

 

Het toekomstige ziekenhuis doet meer dan je beter maken. In de gezonde plint en de centrale hal word je geholpen om ongedwongen aan je gezondheid te werken. En niet alleen binnen: die reis begint buiten al. 

4. De adaptieve wachtkamer

 


De wachtkamers van morgen trekken alles uit de kast op je voor te bereiden op een prettig bezoek. Elke unieke ruimte sluit volledig aan op individuele behoeftes zodat elke afspraak goed begint.

O7DD6K1.jpg
bottom of page